Na 25. vojno-redarstvenom hodočašću "Molimo za mir i zajedništvo"

U marijanskom svetištu u Mariji bistrici danas se, u nedjelju, 1. listopada 2017., u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj (RH) i Ministarstva hrvatskih branitelja, održava jubilarno 25. hodočašće hrvatske vojske i policije te hrvatskih branitelja.

Među više tisuća hodočasnika iz Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), Ministarstava obrane, branitelja i unutarnjih poslova te drugih državnih institucija, braniteljskih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vatrogastva, povijesnih postrojbi i izaslanstava iz susjednih država, hodočašću su nazočili i izaslanik Predsjednice RH načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, potpredsjednik vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar obrane Republike Poljske Antoni Macierewicz, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i drugi. Zapovjednik hodočašća je general-bojnik Mladen Fuzul.

Koncelebriranu svetu misu u Crkvi na otvorenom "Blaženi Alojzije Stepinac" predvodio je zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije. Tijekom propovijedi, govorio je o povijesti i značaju marijanskih svetišta u Hrvatskoj, jer 25. obljetnica, srebrni jubilej, znači i priliku da se podsjetimo te povijesti. Govoreći o Domovinskom ratu, podsjetio je da je Hrvatska tada prolazila svojevrsnu Kalvariju, "no nismo se predavali niti gubili nadu, borili smo se protiv zla, mržnje i uništavanja. U to vrijeme svatko je htio dati osobni obol miru, zajedništvu i zaustavljanju rata".

"Danas molimo za mir, zajedništvo i zahvaljujemo što živimo u slobodi. U mislima smo i sa svim našim braniteljima i suborcima koji su se žrtvovali za slobodu. Od početka Domovinskog rata krunica i križ su hrvatskoj vojsci, braniteljima i policajcima puno pomogli da obranimo, a kasnije i oslobodimo Hrvatsku. Drago mi je i da već 25. put ovdje pokazujemo jedinstvo i sinergiju svih dijelova hrvatskog sigurnosnog sustava, kao i cijelog hrvatskog naroda", rekao je ministar Krstičević. "Drago mi je i da su danas u Mariji Bistrici s nama prvi put i poljski ministar obrane i ministrica obrane BIH. To je još jedna potvrda prijateljskih odnosa i zajedničkih vrijednosti", zaključio je ministar Krstičević.

Hodočašće završava u poslijepodnevnim satima križnim putem na bistričkoj Kalvariji, nakon kojeg će poljski ministar obrane Antoni Macierewicz na čelu izaslanstvom poljskog Ministarstva obrane položiti vijenac kod spomenika svetog Ivana Pavla II.



Vijesti