Državni tajnik Ivić na okruglom stolu o protupožarnoj sezoni

Državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Tomislav Ivić sudjelovao je danas, u utorak, 26. rujna 2017., na okruglom stolu "Ljudska prava, vatrogastvo i civilna zaštita: Što smo naučili u požarnoj sezoni?", koji je održan u organizaciji pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Cilj okruglog stola na kojemu je zaključeno kako je ove godine protupožarna sezona bila po mnogo čemu specifična, pri čemu je opožareno tri puta više površina u odnosu na prijašnje godine, te su zračne snage angažirale tri puta više resursa nego godinu prije, bio je dati konstruktivan doprinos najavljenoj analizi sustava vatrogastva i civilne zaštite u jednoj od najtežih i najzahtjevnijih protupožarnih sezona.

Tom prigodom državni tajnik Ivić podsjetio je koliko je ovogodišnja protupožarna sezona bila zahtjevna i složena. "O zahtjevnosti protupožarne sezone najbolje govori usporedba s prošlom. Naime, zračne snage su ove godine imale više od 17 tisuća sati leta, a prošle godine oko 6.300 sati. Ove godine su izbacile više od 80 tisuća tona vode, a prošle godine nešto više od 34 tisuće tona", rekao je državni tajnik Ivić.

Ivić je istaknuo kako su neovisno o težini protupožarne sezone, Oružane snage RH svoj zadatak obavile na najbolji mogući način. "Pripadnici Protupožarne eskadrile 93. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i kopnenih snaga Hrvatske kopnene vojske zaslužuju pohvale za svoj nesebičan angažman", rekao je Ivić.

Posebnost ovogodišnje požarne sezone svojim je podacima potvrdio i zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar. Rekao je kako je u priobalju, u više od 3700 požara na otvorenom prostoru do sada opožareno preko 85 tisuća hekatra, u cijeloj Hrvatskoj bilo je 5200 požara i više od sto tisuća hektara opožarene površine. Najviše požara ove je godine bilo u tri dalmatinske županije, a zanimljivo je da se težište velikih požara "pomiče" u Ličko-senjsku županiju, što je prije deset godina bilo nezamislivo.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader je istaknuo kako je požara bilo i bit će ih u budućnost, pa i onih velikih, sve dok je stanje ovakvo, odnosno dok građani podcjenjuju opasnost, dok su poljoprivredne površine neočišćene, divlji deponiji neriješeni. Naglasio je kako je generalni stav prema zaštiti od požara podcjenjivački te da se Hrvatska ne može pohvaliti požarnom kulturom. "Hrvatska ima 58 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca, Austrija 350 tisuća, iako je opasnost od požara kod nje manja", rekao je Sanader.



Vijesti