19. HRVCON upućen u operaciju KFOR na Kosovu

Prvi dio snaga 19. kontingenta Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) upućen je danas, 23. srpnja 2015. godine, helikopterom Mi-171Sh iz vojarne "Lučko" 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a),  u NATO operaciju potpore miru na Kosovu  (KFOR -Kosovo Force).

U kontingentu je 12 pripadnika OS RH, kojima će se u narednim danima priključiti i ostali pripadnici, te će kontingent brojiti ukupno 18 pripadnika. Zapovjednik kontingenta je pripadnik Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, pilot helikoptera Mi-171 Sh bojnik Eduard Perković.

U sastavu kontingenta su tri letačke posade helikoptera koje čine pripadnici EVH 91. zb HRZ i PZO-a, zrakoplovno-tehnički tim za održavanje i nacionalni element potpore te dva helikoptera Mi-171 Sh.

Ispraćaju 19. kontingenta u misiju KFOR na Kosovu u vojarni "Lučko", nazočio je izaslanik zapovjednika HRZ i PZO-a, zapovjednik 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a brigadir Darko Brajković koji je pozdravio sve pripadnike kontingenta te izrazio svoje uvjerenje da će i ovaj kontingent, kao i svi do sada pridonijeti stabilizaciji i sigurnosti na Kosovu.

Prije polaska na Kosovo, zapovjednik kontingenta bojnik Perković naglasio je kako su svi pripadnici kontingenta kvalitetno pripremljeni i spremni za provedbu misije.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije te se izmjenjuje svaka četiri mjeseca.



Vijesti