Zračne snage od jutra ponovno na požarištima

Šest protupožarnih aviona i helikoptera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), upu ćeni su jutros, 22. srpnja 2015. godine u 6,00 sati, na gašene požara na poluotok Pelješac i otok Korčulu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na požarištu na poluotoku Pelješcu angažiran je jedan zrakoplov Canadair CL-415, dva zrakoplova Airtractor AT-802 te jedan helikopter Mi-8 MTV, dok požar na prostoru Smokvice koji je aktivan peti dan zaredom, gasi jedan Canadair CL-415 i jedan Airtarctor AT-802.

Ovo su polazna odredišta zračnih snaga koje će se i danas izmjenjivati i dodatno pojačavati sukladno razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana, zračne snage su uz ova dva požarišta, djelovali i u Istri na lokaciji Sveti Petar u Šumi, s osam protupožarnih aviona i helikoptera, pri čemu su na požarištima proveli ukupno 48 sati izbacivši pri tome više od 2 000 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze „Zemunik“ do sada su bile angažirane na gašenju požara na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj
županiji).

Na požarištima zračne snage sudjeluju s avionima Canadair CL-415, Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarne eskadrile i helikopterima Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera.

Zračne snage su od 23. lipnja do danas, u gašenjima požara provele ukupno 322 sata i izbacile blizu 15 000 tona vode.

Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na područje Trstenika i Pijavičinog, u srijedu, 21. srpnja 2015. godine upućeno je i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH.

Požarom ugrožena područja na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli jučer su također obišli predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta (ZOS) OS RH brigadni general Ivan Jurić.





Vijesti