General Lovrić na sastanku Vojnog odbora NATO-a

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Drago Lovrić sudjelovao je na dvodnevnom sastanku Vojnog odbora NATO-a u Briselu, 21. i 22. siječnja 2015. godine.

Prvog dana sastanka načelnici glavnih stožera članica NATO saveza izviješteni su o geopolitičkoj situaciji, a sastali su se i s predstavnicima partnerskih država članica Mediteranskog dijaloga. Razmijenjena su mišljenja o sigurnosnoj situaciji u regiji. Također, s predstavnicima Mediteranskog dijaloga raspravljalo se o mogućnostima unapređenja vojne suradnje.

Nakon sastanka s partnerima, načelnici glavnih stožera NATO zemlja koje sudjeluju u misiji Resolute Support u Afganistanu, održali su sastanak na temu stanja u toj misiji i njenim dosadašnjim učincima.

Također, načelnici glavnih stožera NATO zemalja fokusirali su se na Akcijski plan za spremnost u pogledu njegove implementacije, kao i sve segmente koji utječu na efikasnu provedbu.

Drugog dana raspravljalo se o strateškom vojnom planiranju te smjernicama za naredno razdoblje.

Dvodnevni sastanak omogućio je načelnicima glavnih stožera da pripreme ključne poruke i usuglase temeljne savjete za Sjeverno-atlantsko vijeće te daju odgovarajuće smjernice za rad dvima strateškim zapovjedništvima.



Vijesti