Predsjednica RH posjetila 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas, u utorak 5. travnja 2016., 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u vojarni Zemunik gdje su je dočekali ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač te zapovjednici postrojbi iz vojarne Zemunik.

 

Tijekom posjeta Predsjednici su prezentirane planirane aktivnosti i zadaće u kojima će HRZ i PZO imati značajnu ulogu, posebno u ljetnim mjesecima kroz pojačano djelovanje protupožarnih zračnih snaga i pružanju potpore u hitnim medicinskim letovima te akcijama potrage i spašavanja.

Ističući zadovoljstvo što je u sklopu boravka u Zadarskoj županiji posjetila zrakoplovnu bazu u Zemuniku, Predsjednica je izjavila kako je zadovoljna s pripremama zračnih snaga za ovogodišnju protupožarnu sezonu, koja će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Govoreći u spremnosti borbene komponente HRZ-a i PZO-a, istaknula je kako se uvjerila da je hrvatsko nebo pod kontrolom i sigurno.

U sklopu posjeta bazi u Zemuniku Predsjednica je razgovarala s pilotima i zrakoplovno-tehničkim osobljem, te im zahvalila na njihovom doprinosu i svakodnevnom angažmanu.

Ministar Buljević istaknuo je kako je 93. zrakoplovna baza prepoznata ne samo kod nas nego i u svijetu. "Ovdje se školuju i stasaju hrvatski vojni piloti, imamo izvrsnu pilotsku školu zahvaljujući kojoj je baza u Zemuniku prepoznata i od strane NATO-a i partnerskih zemalja kao postrojba visokih potencijala u raznim obučnim aktivnostima", naglasio je ministar Buljević.


 



Vijesti