Započela letačka obuka 22. naraštaja vojnih pilota

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) danas, u četvrtak 31. ožujka 2016. započela je temeljna letačka  obuka 22. naraštaja vojnih pilota na avionu ZLIN-242 L, koji broji sedam kadeta.

Prvi let sa nastavnicima letenja za kadete je bio informativnog karaktera, a polaznici su prethodno završili selekcijsko letenje i propisane programe teorijske nastave te tehničku učionicu i teorijsku pripremu.

Kadeti prvo kreću s osnovnim elementima u zraku te uvježbavaju redovite i izvanredne postupke do razine potpune samostalnosti, te nakon svakog razdjela pristupaju ispitnom letu čime potvrđuju spremnost nastavka složenijih faza letačke obuke.

Nakon što je u pratnji nastavnika letenja odradila početni let na avionu ZLIN-242 L kadetkinja Anamarija Ćurković iznijela je svoje dojmove o početku letačke obuke: „Doista je prekrasan osjećaj sjesti u avion nakon dvije i pol godine teorijske nastave. Za sve nas presudna je uloga nastavnika letenja koji pokazuju iznimnu profesionalnost i strpljenje jer su ovo naši početni koraci u školovanju. Motivirani smo i spremni za izazove koji su pred nama“, rekla je kadetkinja Čurković.

Nakon letenja i obuke na avionu ZLIN-242 L kadetima se raspodjeljuju na pilote aviona i pilote helikoptera sukladno izraženim interesima, postignućima na obuci te potrebama HRZ i PZO.



Vijesti