Helikopterima HRZ i PZO tijekom vikenda prevezeno 18 pacijenata

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze i Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) tijekom produženog blagdanskog vikenda od petka 12. kolovoza od popodnevnih sati do ponedjeljka 15. kolovoza  2016. bile su angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja 18 pacijenata.

Medicinski letovi Eskadrile transportnih helikoptera započeli su u petak u večernjim satima kada je sa Korčule prevezena jedna osoba, a prema Korčuli su letačke posade letjele i u subotu odakle je hitno zbrinut jedan pacijent. U nedjelju je prevezeno troje pacijenta sa Hvara i Visa od kojih je bila jedna trudnica sa započetim porodom, dok je u ponedjeljak 15. kolovoza vojnim helikopterima prevezeno pet pacijenata sa Brača, Hvara i Korčule te Dubrovnika odakle je u inkubatoru hitno zbrinuta tek rođena beba. Zadnji prevezeni pacijent ovoga vikenda zabilježen je u noći s nedjelje na ponedjeljak oko 03,00 sata kada je s Brača hitno prebačena jedna osoba.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV koja je prevezla nedonošće iz Dubrovnika bojnik Krešimir Matan rekao je, kako je vrijeme bilo idealno bez turbulencija čime je i prijevoz bio olakšan. „Cijela posada osjetila je olakšanje sletivši na helidrom na Firulama kad je liječnički tim potvrdio da je beba stabilno“, istaknuo je bojnik Matan koji je kao kapetan posade imao i iskustvo poroda u vojnom helikopteru.

Također, posade Eskadrile višenamjenskih helikoptera stacionirane na Krku proteklog vikenda prevezle su ukupno sedam pacijenata. Tri pacijenta prevezena su s otoka Raba na helidrom Grobnik dok je preostalih četvero prevezeno s otoka Lošinja, i to dvoje na Grobnik, a dvoje do zračne luke Rijeka na Krku, gdje su zbrinuti od strane civilne službe hitne medicine. Posljednji pacijent prevezen je u kasnim noćnim satima s ponedjeljka na utorak, 16. kolovoza, s otoka Raba.



Vijesti