Održana vježba traganja i spašavanja SAREX 16

Zajednička vježba traganja i spašavanja Obalne straže Republike Hrvatske i Talijanske Republike „SAREX 16“ održana je u utorak, 27. rujna 2016. godine u području srednjeg Jadrana.

Riječ je o redovnom obučavanju Obalne straže RH koje se provodi jednom godišnje s ciljem uvježbavanja  zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju operacija pomorskog presretanja i traganja i spašavanja na moru. Vježba se provodi zajedno sa snagama Obalne straže Republike Italije temeljem međunarodnog sporazuma dvije države o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu. Uz talijanske i hrvatske brodove u vježbi su sudjelovale i zračne snage obiju mornarica te Nacionalne središnjice za zaštitu i spašavanje RH i Italije.

S hrvatske strane u vježbi su sudjelovala dva broda, zrakoplovi Pilatus i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a s talijanske strane jedan ophodni brod i helikopter. Vježba je provedena prema realnom scenariju nesreće ribarskog broda koja se dogodila u sjevernom Jadranu.

Zapovjednik vježbe, kapetan fregate Zoran Medvidović, zapovjednik 1. divizijuna Obalne straže RH, rekao je kako se ova vježba održava treću godinu zaredom. „Ove je godine Hrvatska zemlja nositelj vježbe, a cilj je traganje i spašavanje ljudskih života te imovine na moru. Svake godine imamo različite scenarije kroz koje se od nas zahtjeva da ispitamo sve mogućnosti zajedničkog djelovanja na otvorenom moru, odnosno u našem i talijanskom dijelu gospodarskog pojasa“, rekao je kapetan fregate Medvidović i dodao da se na ovoj vježbi ispituje komunikacijska i koordinacijska osposobljenost.

"Vježba je bila izazovna i zahvaljujem svim sudionicima na uspješno odrađenoj zadaći jer je uvježbavanje ovakvih scenarija dobra priprema za sve ono što se i realno može dogoditi", zaključio je zapovjednik vježbe kapetan fregate Zoran Medvidović.

Vježba SAREX 16, kao i dosadašnje vježbe, pokazale su visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog sudjelovanja hrvatskih i talijanskih pomorskih i zračnih snaga. 



Vijesti