Obilježavanje Dana HRM-a završeno polaganjem vijenaca poginulim braniteljima i premijernom projekcijom dokumentarnog filma

Višednevno obilježavanje velike obljetnice Hrvatske ratne mornarice, 25. godišnjice osnutka,  završeno je u nedjelju, 18. rujna 2016., polaganjem vijenca i paljenjem svijeće uz spomen obilježje poginulim braniteljima na splitskom groblju Lovrinac  te premijernom projekcijom dokumentarnog filma "Hrvatska ratna mornarica - 25 godina".

Projekciji filma o osnutku i razvoju HRM-a, prethodilo je odavanje počasti braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na splitskom groblju Lovrinac te polaganje vijenca na grob prvog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice-Barbe.

Prigodom 25. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornari Hrvatska radiotelevizija snimila je dokumentarni film o HRM-u. Pedesetminutni film potpisali su scenarist i redatelj Zoran Margetić te scenarist i urednik Leon Rizmaul. Osim arhivskih snimki HRT-a, u filmu je korištena i arhivska foto i video građa HRM-a. Uporište filma bila je Povjesnica HRM-a, autora prof. Joze Grgića, umirovljenog bojnika HRM-a.

Premijeri dokumentarnog filma "Hrvatska ratna mornarica - 25 godina", održanoj u splitskoj Kinoteci "Zlatna vrata", uz ministra obrane Josipa Buljevića, nazočili su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HRM kontraadmiral Predrag Stipanović, akademik Davorin Rudolf, gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar, članovi 1. zapovjedništva HRM-a, predstavnici HRT-a te ostali uzvanici, među kojima umirovljeni i djelatni pripadnici HRM-a.

Ministar obrane Josip Buljević u svom obraćanju je istaknuo: "Posebna je ova projekcija. Gledali smo jedan povijesni, dokumentarni film, a iza i pored mene sjedili su ljudi koji su stvarali povijest. (...) Po tome smo mi Hrvati jedinstveni. Iako nismo mnogobrojni, radili smo velike stvari za povijest. Od samih početaka, od doseljenja na Jadran, u svim trenucima kada je Hrvatska bila u kritičnim situacijama, hrvatski mornari odigrali su presudnu ulogu - počev od borbi s Mlečanima, preko bitke kod Lepanta, potom I. svjetskog rata te konačno u Domovinskom ratu, u kojem je mornarica imala istaknutu ulogu, kako u početnim akcijama oslobađanja dijelova zemlje, tako i kasnije, u pripremi završnih operacija. U drugom dijelu filma, u kojem se govori o budućnosti, vidi se da se nećemo pozivati  samo na veliku prošlost, već da vodstvo mornarice i Glavni stožer imaju jasnu viziju kako će se mornarica razvijati u budućnosti i što želimo od nje. Stoga, čestitam svima i zahvaljujem autorima filma i Hrvatskoj radioteleviziji."

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je ulogu Hrvatske ratne mornarice: "Mornarica po sebi, njezin nastanak i razvoj, njeno postojanje, garant je i simbol državnosti. Da nismo imali mornaricu ne bismo imali ni Oružane snage ovakve kakve jesu. Svakako, Hrvatskoj radioteleviziji sve pohvale za ovaj dokumentarni film, uz nadu za ovakve projekte i u budućnosti. Kroz ovakve i slične projekte potrebno je obuhvatiti dijelove Hrvatske i sve pojedince koji su dali jako puno da bismo mi uživali ovih dvadeset i pet godina slobode."

U svom obraćanju, zapovjednik HRM-a ka Predrag Stipanović je čestitao autorima filma istaknuvši kompleksnost cijeloga projekta. "S obzirom da obuhvaća uistinu veliko i kompleksno razdoblje, mišljenja sam da je riječ o odličnom dokumentarnom filmu. Hvala svima koji su sudjelovali, a posebno autorima filma."

Zahvali na podršci koju je urednik Leon Rizmaul uputio svima koji su potpomogli realizaciju filma, redatelj Zoran Margetić pridružio se istaknuvši: "Nadam se da će vam ovaj film biti dovoljno dobar za sve ono što ste napravili za našu domovinu u ovih 25 godina. Zato vam svima iskreno hvala."



Vijesti