Zračne snage gasile požare na više lokacija

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva  (HRZ i PZO-a),  tijekom srijede,  15. srpnja 2015. godine, bile su angažirane u gašenju tri požara na području Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Nakon gašenja požara u prijepodnevnim satima na lokaciji Donja Slivnica-Jovići,  nešto iza podneva,  zrakoplovi HRZ i PZO-a,  dva Canadaira CL-415 i jedan Airtarctor AT-802 A/F,  oko sat vremena gasili su požar i u Đevrskama u Šibensko-kninskoj županiji, izbacivši pri tome 20 vodenih bombi, odnosno oko 115 tona vode.

Nakon gašenja požara u Đevrskama,  dva Canadaira CL-415 i jedan Air Tractor AT-802 A Fire Boss,  krenula su u novu akciju gašenja požara u Stankovcima u Zadarskoj županiji. Djelovanjem zračnih snaga i zemaljskih vatrogasaca vatra je zaustavljena,  te je nastavljeno gašenje do potpunog nadzora požarišta negdje oko 17,30 sati. Pri gašenju požara, izbačeno je 57 vodenih bombi, odnosno oko 300 tona vode.

Jedan od kapetana zrakoplova Canadaira koji je sudjelovao u gašenju požara u Đevrskama i Stankovcima, bojnik Ivica Markač,  naglasio je kako su u Stankovcima vodene bombe bacali u blizini dvorišta kuća, no kuće su obranjene tako da se dalje nastavilo s gašenjem vatre koja se proširila na borovu šumu. U  nešto više od dva sata djelovanja, požar je stavljen pod nadzor.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage iz baze Zemunik, do sada su bile  angažirane na 21 požarištu (9 u Zadarskoj, 5 u Splitsko-dalmatinskoj, 3 u Šibensko-kninskoj, 2 u Dubrovačko-neretvanskoj i po 1 u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).



Vijesti