11 kandidata za vojne pilote započelo sa selekcijskim letenjem

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik danas, 14. srpnja 2015., kandidati koji se školuju za hrvatske vojne pilote u sklopu selekcijskog letenja izveli su u pratnji nastavnika letenja svoj prvi let na avionu ZLIN 242 L.

Riječ je o 24. naraštaju kadeta koji broji 11 polaznika, od kojih su dvije djevojke.

Selekcijskom letenju prethodila je teorijska pripremu kroz tehničku učionicu i primijenjenuteoriju, a voditelj obuke bojnik Robert Ribarić izrazio je zadovoljstvo porastom broja polaznika te istaknuo kako je ovo odlična vijest ne samo za Eskadrilu aviona nego i za HRZ, jer se time osigurava dostatan broj letačkog osoblja i podiže kvaliteta obuke. „Nadamo se kako će se trend porasta zanimanja mladih za vojne pilote nastaviti i u budućnosti. Ovaj je naraštaj za sada pokazao dobre temelje, motivacija je jako bitna i predstoji im ozbiljan i sustavan rad. Prvi letovi su informativni, koncipirani su tako da polaznici uživaju u letu, najveći dio radnji i postupaka je u rukama nastavnika letenja. Želimo im dočarati osjećaj  visine i uvesti polako u ulogu pilota koji će sutra krenuti sa puno ozbiljnijim radom i sudjelovanjem u obuci“, naglasio je Ribarić.

Najmlađi polaznik selekcije je Michael Martinović iz Plaškog koji se za letenje zainteresirao u djetinjstvu, a u izboru je utjecala i činjenica što mu je otac bio hrvatski branitelj.

Za Anđelu Matković iz Splita izbor za vojnog pilota je na neki način logičan slijed jer je sa ocem koji je hrvatski branitelj i padobranac još od malena posjećivala aerodrome, stalno bila uz avione i to je doživljaj koji je bio ključan zašto i ona želi letjeti kao hrvatski vojni pilot. „Krila Oluje počela sam pratiti još od njihovih prvih nastupa i oni su moj profesionalni uzor i snažan motivator na putu školovanja za vojnog pilota“, istaknula je Anđela Matković.

Tijekom letačke obuke polaznici će imati oko 40 letova i 10 sati naleta, a svaki nastavnik letenja obučava  po trojicu polaznika. U slijedećih mjesec dana kadeti će usvajati sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) nakon čega će se donijeti procjena stupnja usvojenosti pojedinih elemenata letenja, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i PZO.



Vijesti