Generalici Garašić u ISAF-u dodijeljena medalja za postignuća

Pripadnici 24. kontingenta OS RH, brigadnoj generalici Gordani Garašić, savjetnici za rodnu ravnopravnost u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu, zapovjednik Glavnog zapovjedništva specijalnih policijskih snaga (General Command Police Special Unit) Ministarstva unutarnjih poslova u Afganistanu, general bojnik Asadullah Sherzad uručio je medalju za postignuća na području integracije žena u specijalnoj policiji u operaciji ISAF.

General bojnik Sherzad čestitao je brigadnoj generalici Garašić na dodijeljenoj medalji naglasivši kako je ista dodijeljena u sklopu dobre suradnje i zalaganja za integraciju žena u specijalnoj policiji u mirovnoj operaciji ISAF.

Također, naglasio je kako su u Specijalnom policijskom obučnom središtu (Special Police Training Center), u koje Hrvatska iduće godine planira uputiti savjetnički tim, uključujući i savjetnicu za obuku afganistanskih pripadnica specijalne policije, već određeni smještanji kapaciteti i za buduće pripadnice specijalne policije.

Savjetnici za rodnu ravnopravnost ISAF/RS imaju zadaću obuke, potpore i savjetovanja svojih partnera u Ministarstvu obrane i unutarnjih poslova Afganistana po pitanju integracije žena u njihove redove sa svrhom njihovog aktivnog i učinkovitog sudjelovanja, a u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama. Oba ministarstva u Afganistanu usvojila su strateške i planske dokumente kojima se predviđa da će u idućih 10 godina u sigurnosnim snagama žene biti zastupljene u veličini od 10%. Danas ta veličina iznosi oko 2% u vojsci i policiji zajedno (869 u vojsci i 2400 u policiji).

 



Vijesti