Zamjenik ministra na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara

Zamjenik ministra obrane RH, Tomislav Ivić, ujedno i izaslanik Predsjednika Vlade RH, Tihomira Oreškovića i načelnik Glavnog stožera OS RH, general-pukovnik Mirko Šundov nazočili su danas, u četvrtak, 10. ožujka 2016., na svečanom obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

Svečanosti su prisustvovali i izaslanik Predsjednice RH, saborski zastupnik Zvonko Milas, izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora Josip Đakić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predsjednik vukovarske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić te veliki broj branitelja Vukovara predvođeni ratnim zapovjednicima, Tomislavom Merčepom, Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svetom misom za nestale i poginule branitelje Vukovara, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. Nakon toga u Hrvatskom domu u Vukovaru održana je svečana akademija.

Zamjenik ministra obrane, Tomislav Ivić tom je prigodom naglasio kako je Dan hrvatskih branitelja Vukovara - dan prisjećanja na žrtvu, junaštvo i prkos Vukovara u Domovinskom ratu. "Ti su trenuci pokazali kako se brani i daje sebe u obrani domovine", rekao je Ivić te naglasio da je Vukovar primjer za sve nas.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježen je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Vukovara, u Hrvatskom domu Vukovar otvorena je izložba slika i skulptura hrvatskih branitelja umjetnika grada Vukovara, te je održan prigodan komemorativni program u Bogdanovcima.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kad se 1991. godine u Bogdanovcima dogodilo povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda hrvatskih branitelja za bivšu Općinu Vukovar, koji su poslije bili sudionicima obrane grada i RH, a što je ujedno bilo i prvo takvo postrojavanje u Republici Hrvatskoj.



Vijesti