Predsjednica RH uručila odlikovanje generalu zbora Dragi Lovriću

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom dosadašnjem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalu zbora Dragi Lovriću.

Generalu Lovriću odlikovanje je uručeno danas, u utorak, 23. veljače 2016., u Uredu Predsjednice, kojom prilikom mu je također uručeno i odlikovanje "Reda legije časti" Francuske Republike.

Čestitajući generalu zbora Dragi Lovriću na visokom hrvatskom odlikovanju dodijeljenom za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zaslugama u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović čestitala mu je i na dodijeljenom francuskom odlikovanju "Red legije časti".

"Za vrijeme njegova mandata načelnika Glavnog stožera, hrvatske Oružane snage razvile su znatne obrambene sposobnosti, samostalno ili u sklopu NATO-a", kazala je hrvatska predsjednica i dodala kako su tijekom tog razdoblja naše Oružane snage u procesu transformacije ostvarile značajna postignuća u reorganizaciji zapovjedne i administrativne strukture.

Nadalje, govoreći o provedenom preustroju, Predsjednica je istaknula kako su Oružane snage završile proces integracije u NATO samo tri i pol godine nakon ulaska, čime je ujedno potvrđena spremnost za sudjelovanje u misijama i zadaćama Saveza. Kazala je, isto tako, kako razvoj ukupnih vojnih sposobnosti nije samo i isključivo bio usmjeren prema osposobljavanju za izvršavanje tradicionalnih vojnih zadaća. Oružane snage svojim su sudjelovanjem u mnogim međunarodnim misijama i operacijama potpore miru dokazale svoju profesionalnost, obučenost i predanost izvršenju dodijeljenih zadaća i time na najbolji način predstavile i afirmirale Republiku Hrvatsku na međunarodnom planu.

"Navedena postignuća svakako su rezultat predanog i napornog rada Oružanih snaga koje je vodio general Lovrić i svakog pripadnika Oružanih snaga", istaknula je Predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske.

General Lovrić zahvalio je na dodijeljenim odlikovanjima, te je tom prigodom istaknuo kako odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom doživljava kao zahvalu za uzornu i vjernu službu te kao krunu svoje karijere u kojoj se susretao s brojnim izazovima. Istaknuo je da će s ponosom nositi Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom jer je to odlikovanje za doprinos i zasluge u izgradnji Hrvatske vojske.

Na kraju svog obraćanja general zbora Drago Lovrić zahvalio je svojim kolegama admiralima i generalima i svim pripadnicima Oružanih snaga za naporan rad na dobrobit naših Oružanih snaga.

Odlikovanje Reda legije časti, na današnjoj je svečanosti generalu Lovriću uručila veleposlanica Francuske Republike u RH Michele Boccoz, za što je odluku donio francuski predsjednik Francois Hollande 5. siječnja 2016. Red legije časti najviše je francusko i jedno od najpoznatijih svjetskih odlikovanja koje se dodjeljuje visokim dužnosnicima, prijateljima Francuske Republike. General Lovrić primio je odlikovanje "zapovjednik" Reda legije časti za izniman doprinos jačanju mira i stabilnosti u Europi te za predano i aktivno djelovanje u cilju jačanja sigurnosti dviju država u okviru NATO-a i Europske unije.



Vijesti