Obilježena 25. godišnjica pogibije službenika PP Beli Manastir

Nakon 25 godina od tragične pogibije, danas, 13. kolovoza, sjećamo se prvih poginulih policijskih službenika Policijske postaje Beli Manastir.

Prve žrtve na području Baranje u Domovinskom ratu su Marjan Kuzman i Zoran Sinanović, koji su na današnji dan prije 25 godina mučki ubijeni iz neprijateljske zasjede za vrijeme obavljanja policijskih zadaća.

Obilježavanje stradavanja započelo je Memorijalnim turnirom u malom nogometu „Sinanović – Kuzman“ na srednjoškolskom igralištu u Belom Manastiru. Tijekom prijepodneva, na mjesnim grobljima Darda i Beli Manastir položeni su vijenci na grobove poginulih hrvatskih branitelja Marjana Kuzmana i Zorana Sinanovića.

U crkvi Sv. Martina u Belom Manastiru slavljena je Sveta Misa nakon koje je uslijedio svečani mimohod Policijske postaje Beli Manastir.

Ispred Spomen obilježja PP Beli Manastir položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim policijskim službenicima. Vijence su položili obitelji poginulih hrvatskih redarstvenika, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Mišo Faletar, saborski zastupnik i izaslanik ministra branitelja Ivan Anušić, župan osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, čelnici lokalne uprave s područja Baranje, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskoga rata te predstavnici policijskih sindikata. O tragičnim događajima na području Baranje tijekom 1991. godine svjedočio je ratni zapovjednik policijske postaje Policijske postaje Beli Manastir Anto Prgomet.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, na komemoraciji je svečano uručio odlikovanje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu Ivici Matiću, posmrtno, koje su primili članovi njegove obitelji. Prigodnom riječju i molitvom okupljenima se obratio dekan Baranjskog dekanata, prečasni Krunoslav Karas.




Vijesti