Tri Canadaira upućena na gašenje požara na Braču

Tri Canadaira CL-415  Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u petak 12. kolovoza 2016. upućena su na gašenje požara u Supetar na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 75 požara (27 u Splitsko-dalmatinskoj, 17 u Šibensko-kninskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 13 u Zadarskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 11. kolovoza 2016. u 53 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 560 sati (23 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 17 700 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV prevezle 29 vatrogasaca i 24 tone vatrogasne opreme do požarišta.

Iznoseći osvrt na dosadašnji tijek ovogodišnje protupožarne sezona zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković kazao je kako je jedno od obilježja nešto veći broj požara nastalih od udara groma. Naime, ovo ljeto karakteriziraju  učestale izmjene sušnih razdoblja, tzv. „suhih oluja“ i bez obzira što na pojedinim lokacijama padne kiša, grmljavinsko nevrijeme izazove požare koji uz buru znaju prerasti u veće požare.



Vijesti