Zračne snage HRZ i PZO-a gase dva požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik danas, u četvrtak 1. rujna 2016. od jutarnjih sati sudjeluju u gašenju dva požara sa ukupno sedam protupožarnih aviona i jednim transportnim helikopterom Mi-8 MTV.

Na prvom požarištu Raslina u Šibensko-kninskoj županiji požar su gasila dva Canadaira CL-415, dok dva Airtractora nastavljaju sa natapanjem i saniranjem požarišta. Na drugom požaru na Biokovu angažirana su tri Canadaira CL-415. Uz gašenje požara letačka posada helikopterom Mi-8 MTV pruža potporu zemaljskim snagama u prijevozu vatrogasaca i dopremi „krušaka“ (gumenih spremnika vode) do požarišta na Biokovu.

Također, jučer, u  srijedu 31. kolovoza u popodnevnim satima četiri Canadaira CL-415 gasila su požar u naselju Krivi Put kod Senja u Ličko-senjskoj županiji, što je  ujedno bio prvi požar u toj županiji na kojem su bile angažirane zračne snage u  ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 117 požara (38 u Splitsko-dalmatinskoj, 36 u Šibensko-kninskoj, 23 u Zadarskoj, 16 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i po 1 u Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Do 31. kolovoza 2016. u 73 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 794 sata (33 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 29 700 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 303 vatrogasca i 59 tona vatrogasne opreme do požarišta.



Vijesti