Dva helikoptera prevoze vatrogasce na požarište na Biokovu

Dva helikoptera Mi-8 MTV Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne „Knez Trpimir“ iz Divulja danas u  ponedjeljak 29. kolovoza 2016. od jutarnjih sati angažirana su u prijevozu vatrogasaca Državne intervencijske postrojbe kao i vatrogasne opreme na požarište na Biokovu.

Helikopteri su i proteklog tjedna zajedno sa protupožarnim avionima bili angažirani na ovom požarištu na kojem se uz izdimljavanja povremeno rasplamsa i plamen te je današnji angažman dva helikoptera s većim brojem zemaljskih vatrogasaca upućen kako bi se požarište čim prije u potpunosti stavilo pod nadzor i saniralo.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 112 požara (36 u Splitsko-dalmatinskoj, 35 u Šibensko-kninskoj, 22 u Zadarskoj, 16 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 28. kolovoza 2016. u 70 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su u akcijama gašenja požara  provele oko 760 sati (31 dan) pri čemu su izbacili oko 29 000 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 218 vatrogasaca i 56 tona vatrogasne opreme do požarišta.



Vijesti