Letačke posade gase požare u Šibensko-kninskoj županiji i na Biokovu

Letačka posada Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  iz vojarne Zemunik danas, u nedjelju, 28. kolovoza 2016. angažirana je u gašenju dva požara na području Šibensko-kninske županije.

Nakon što je posada Canadaira počasnim preletom iznad Mimohoda sjećanja za stradale vatrogasce odala počast žrtvama kornatske tragedije u Vodicama, uočila je dva požara, prvi na brdu Mrdakovica kod Vodica i drugi na brdu Plana također u Šibensko-kninskoj županiji te se odmah uključila u akciju gašenja oba požarišta.

Posadu su činili kapetan bojnik Darko Kučej, kopilot natporučnik Ante Vranjić i tehničar letač desetnik Igor Telesmanić.

Uz angažman na ova dva požarišta, tri Airtractora angažirana su na požarištu na području Biokova, gdje gase i saniraju požarište na kojem su i prethodnih dana bile angažirane zračne snage. Uz gašenje požara letačka posada s helikopterom Mi-8 MTV pruža potporu zemaljskim snagama u prijevozu vatrogasaca i dopremi „krušaka“ (gumenih spremnika vode) s nogometnog igrališta u Makarskoj do požarišta na Biokovu.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 111 požara (po 35 u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj, 22 u Zadarskoj, 16 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).

Do 27. kolovoza 2016. u 68 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su u akcijama gašenja požara provele oko 740 sati (30 dana), pri čemu su izbacili oko 23 800 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage pružale su potporu zemaljskim vatrogascima, pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 145 vatrogasaca i 55 tona vatrogasne opreme do požarišta i 37 tona vatrogasne opreme do požarišta.



Vijesti