Otvoren obnovljeni Dom kulture u Račinovcima

Dom kulture u Račinovcima, obnovljen kroz suradnju pripadnika Gardijske oklopno mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH i inženjerijskih postrojbi Nacionalne garde Minnesote, svečano je otvoren danas, 6. srpnja 2015. godine.

Prigodnom programu prisustvovali su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a OS RH general pukovnik Mate Ostović, zamjenica veleposlanika SAD-a u RH Margaret Nardi, načelnik općine Drenovci Jakša Šestić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i pripadnici američke i hrvatske vojske koji su radili na obnovi i stanovnici općine.

Dom kulture u Račinovcima obnovljen je uz financijska sredstva donirana od strane Oružanih snaga SAD-a, u tri tjedna 35 američkih vojnika Nacionalne garde Minnesote su u suradnji s Inženjerijskom bojnom GOMBR-e HkoV-a sanirali krovište i obnovili električne instalacije.

"Mi, hrvatski vojnici, posebno smo ponosni što možemo pomagati i što zajedno s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a sudjelujemo u različitim projektima u Republici Hrvatskoj", poručio je general Lovrić. Naglasio je da su SAD u razdoblju od 2010. do 2014. godine u slične projekte uložile više od 4 milijuna dolara. Također je poručio stanovnicima ovog kraja kako su hrvatski vojnici uz njih u najtežim okolnostima, a to je pomoć civilnom stanovništvu. "Obećavam u ime svih pripadnika OS RH da ćemo i dalje nastaviti sa svim aktivnostima na ovom području", zaključio je general Lovrić.

Zamjenica veleposlanika rekla je kako je ponosna što su pripadnici Nacionalne Garde Minnesote pomogli stanovnicima poplavljenih područja. "Pripadnici OS SAD-a su ovim putem pokazali i drugu stranu oružanih snaga, i pomogli im u teškim uvjetima", rekla je Margaret Nardi.
 
"Iza nas su tri tjedna u kojima su američke i hrvatske snage od jutra do mraka obnavljale Dom. Od srca zahvaljujem ljudima iz SAD-a, kao i hrvatskoj vojsci koja je bila s nama od prvog dana poplava", rekao je načelnik Općine Drenovci Jakša Šestić.



Vijesti