Završena vježba MIR 16/1

Na vojnom poligonu Eugen Kvatrenik, Slunj  od 8. do 10. veljače 2016. održana je međunarodna vojna vježba MIR 16/1, u sklopu koje je provedeno završno ocjenjivanje sposobnosti sastavnica 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) NATO misije „Resolute Support“ u Afganistanu.

U sklopu vježbe MIR ocjenjivano je 106 pripadnika OS RH, 25 pripadnika oružanih snaga zemalja A5 inicijative, i to dvojica pripadnika Oružanih snaga Albanije, dvojica iz Bosne i Hercegovine, jedan pripadnik OS Makedonije te 20 pripadnika Vojske Crne Gore,  koji će početkom ožujka 2016. krenuti u područje misije u Afganistanu.

Završnoj vježbi prethodila je integracijska obuka sastavnica iz Hrvatske kopnene vojske OS RH i pripadnika zemalja A5 inicijative, a završno ocjenjivanje proveo je Ocjenjivački tim GS OS RH na čelu s brigadirom Mijom Kožićem.

Direktor vježbe bio je pukovnik Davor Stipetić iz Središta za borbenu obuku HkoV-a koji je istaknuo kako su vježba i njen scenarij koncipirani i planirani tako da simuliraju stvarne situacije, koje su moguće u području operacije i koje pripadnici kontingenta, zajedno s partnerima iz A5 trebaju ispuniti. „Pripreme su se odvijale na najbolji mogući način, sve zahtjevane sposobnosti su odlično odrađene što potvrđuje da je čitav kontingent spreman“, rekao je pukovnik Stipetić.

Zapovjednik budućeg 4. HRVCON-a Resolute Support Mission brigadir Mato Matanović rekao je kako su završnom ocjenjivanju prethodile brojne aktivnosti odabira, selekcije, izbora kandidata za strukturu kontingenta te preduputna obuka. „Sve pripreme hrvatskih sastavnica kontingenta traju od rujna prošle godine. Dobro smo se upoznali i kao zapovjednik 4. kontingenta mogu reći ne samo da su spremni, već i da su među najboljim pripadnicima Oružanih snaga“ istaknuo je brigadir Matanović.

Prezentaciji sposobnosti u sklopu vježbe nazočili su, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mato Ostović i načelnik Uprave za logistiku brigadni general Ivica Olujić.





Vijesti