Uvježbavanje hrvatskih, čeških i mađarskih helikopterskih posada

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik,  u ponedjeljak,  25. siječnja 2016. započeo je 12. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (12. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) koji se pripremaju za obuku pripadnika afganistanskog zrakoplovstva kroz misiju Odlučna potpora (Resolute Support).

Na tečaju se nalaze i dvojica zrakoplovnih tehničara iz Slovačke koji će pratiti sadržaje iz područja održavanja tehnike, a letačka obuka u Zemuniku provodit će se na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 Sh, dok će potporu u provedbi letačke obuke pružati i helikopter BELL-206 B.

Kroz dva tjedna obuke polaznici će usvajati sadržaje i teme vezane uz rad u Afganistanu, s naglaskom na standardizaciji procedura i postupaka. Prema riječima zapovjednika ovog ciklusa uvježbavanja pukovnika Tomislava Pušnika, po prvi puta uvest će se i neki novi elementi u obuci.

Ciklus osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada kroz projekt tečajeva, pokrenut je 2012. godine s ciljem pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane“.



Vijesti