Provedena obuka spašavanja pilota na vodi

Na zatvorenom bazenskom plivalištu u Športsko-rekreacijskom centru "Višnjik" u Zadru u četvrtak, 14. siječnja 2016. godine, provedena je obuka pilota u spašavanju nakon doskoka na vodene površine (Dinghy Drill).

Obuka je na ovaj način organizirana po prvi put u Oružanim snaga RH, a cilj joj je osposobiti letačko osoblje za preživljavanje u priobalnom području i na otvorenom moru u slučaju iskakanja iz aviona u izvanrednim situacijama, čime se podiže sveukupna letačka sigurnost u operativnim eskadrilama.

Obuku spašavanja završili su piloti 3. naraštaja Kraljevskog zrakoplovstva Sultanata Oman RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Zemuniku, hrvatski kadeti i dio hrvatskih pilota koji lete na avionima Pilatus PC-9 i MiG-21. Instruktori su bili  piloti aviona Pilatus PC-9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te instruktori za borbenog plivača i instruktor padobranstva iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

Polaznici obuke upoznali su se s postupcima i procedurama nakon iskakanja iz aviona i doskoka na vodenu površinu. U cilju što realnijih uvjeta polaznici su obuku provodili u kompletnoj opremi (letački kombinezon, anti g-odijelo, kaciga, pojas za preživljavanje).

Zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ i PZO "Rudolf Perešin" brigadir Goran Huljev koji je zapovijedao pripremom i provedbom uvježbavanja, kazao je kako je obuci prethodila kvalitetna teorijska priprema, a nakon ovog dijela polaznici školovanja za vojne pilote pristupaju letačkoj obuci na avionima Pilatus PC-9. "Ovom obukom osigurali smo potrebne standarde i kompetencije koje piloti moraju dostići prije početka letenja na zrakoplovima u kojima se koriste padobrani ili izbaciva sjedišta, a sve u cilju podizanja sigurnosti pilota i obuke", istaknuo je brigadir Huljev.        

]               



Vijesti