U galeriji MORH-a otvorena izložba „Svitlo hrvatskoga križa“

U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu, danas, u utorak, 2. kolovoza 2016., povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja  i 21. obljetnice VRO Oluja otvorena je izložba „Svitlo hrvatskoga križa“.

Na izložbi su prikazani radovi kipara i hrvatskog branitelja Zlatka Franića iz Zadra, 32 umjetničke skulpture napravljene od čahura topovskih granata iz Domovinskog rata.

Izložbu je simboličnim paljenjem svjetla za sve poginule hrvatske branitelje otvorio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

Tom prigodom general Šundov je istaknuo kako izložba ima simbolički značaj jer je postavljena upravo prigodom 21. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, a i sam autor bio je pripadnik Hrvatske vojske i sudjelovao u Domovinskom ratu.

„Čahurama, koje su simbol rata i stradavanja, autor je dao novu dimenziju i  pretvorio ih u jedno svjetlo, svjetlo nade u bolju budućnost.“, rekao je general Šundov.

Svojim umjetničkim radom na topovskim čahurama autor je izmijenio namjenu čahura i predstavio ih u novom svjetlu.  Predanim radom ukrasio je čahure sakralnim motivima, motivima hrvatskog pletera, simbolom ruže i slično.

Autor izložbe Zlatko Franić rođen je 29. listopada 1958. u Zadru. Bio je aktivan sudionik Domovinskog rata u razdoblju od 1991. do 1995. godine, a 2003. godine umirovljen je u činu časničkog namjesnika. Zbog doprinosa u obrani domovine odlikovan je Redom Hrvatskog pletera, medaljama Oluja i Ljeto 95 te Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom Domovinske zahvalnosti.



Vijesti