Natjecanje za najboljeg ročnika/ročnicu

U vojarni "123. brigade HV" u Požegi danas je, 29. srpnja 2016. godine, održano natjecanje za najboljeg ročnika/ročnicu na dragovoljnom vojnom osposobljavanju naraštaja 2/2016.

Prvo mjesto od ukupno 12 natjecatelja i natjecateljica osvojio je ročnik Darko Kvaternik iz 3. obučne satnije, drugo mjesto pripalo je Antoniju Mišiću iz 2. obučne satnije, a treće mjesto ročnici Marini Hrgović, također iz 2. obučne satnije.

Stožerni narednik Predrag Samaržija, obnašatelj dužnosti prvog dočasnika Središta za temeljnu obuku, pojasnio je kako su ročnici prošli prednatjecanje te je iz svake satnije odabrano po tri ročnika i jedna ročnica, što znači ukupno devet ročnika i tri ročnice.

"U natjecanju u ovoj generaciji uvedene su određene promjene poput radne točke sa zadaćom bacanja ručne bombe na 10, 15 i 20 metara, što je natjecanje učinilo još zahtjevnijim", ističe stožerni narednik Samaržija i dodaje da je na natjecanju  bilo ukupno 12 radnih točaka koje su natjecatelji morali proći, s time da se mjerilo vrijeme, ali i preciznost u odrađivanju zadaća.

Pobjednik, mladi ročnik Darko Kvaternik  rekao je kako je tajna njegove pobjede u dobroj fizičkoj pripremi, a sportom se bavio i prije odlaska na osposobljavanje.

"Moj otac je bio sudionik Domovinskog rata i zbog toga sam se odlučio prijaviti jer se u budućnosti vidim u vojsci i to u specijalnim postrojbama". 

No, još je jedna novost u natjecanju drugog naraštaja ročnika u ovoj godini - sudjelovanje žena u natjecanju. Pokazalo se da žene konkuriraju muškarcima u svakom pogledu, a dokaz za to je ročnica Marina Hrgović koja je osvojila treće mjesto. „Nije bilo lako, ali su mi adrenalin i podrška moje 2. obučne satnije dali snage. Dragovoljno osposobljavanje mi je oduvijek velika jer dolazim iz ratom stradalog područja. U budućnosti se vidim u vojsci, prva želja mi je Hrvatska ratna mornarica“, kaže ročnica iz Sinja koja živi u Splitu.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadir Željko Šikić i zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak čestitali su svim sudionicima, kao i instruktorima koji obučavaju mlade generacije, a nagradu pobjedniku, knjigu "25 godina OSRH" uručio je prvi dočasnik HKoV-a časnički namjesnik Dario Rosić.

Natjecanje se kontinuirano održava od 2013. godine, a pobjednicima ovog natjecanja nagrade i pohvale bit će uručene 4. kolovoza na svečanosti završetka obuke. Naraštaj 2/2016 broji ukupno 480 ročnika i ročnica.



Vijesti