Zračne snage PP NOS OS RH angažirane u gašenju dva požara

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika,  u  subotu, 8. srpnja 2017., angažirane  su u gašenju dva požara.

Na prvom požarištu u Radoniću kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji sudjelovala su tri Airtractora AT-802, a nakon gašenja ovog požara, Airtractori su upućeni na još jedno požarište, na brdu Kozjak (vrh Bat) između Vrlike i Knina na koje su dodatno upućena i četiri Canadaira CL-415.

Požar u Radoniću uočio je pilot Airtractora tijekom protupožarnog izviđanja te su odmah pozvana tri Airtractora koji su u dva sata djelovanja požar ugasili izbacivši oko 40 tona vode na požarište.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 32 požara (14 u Šibensko-kninskoj, 9 Splitsko-dalmatinskoj, 5 u Dubrovačko-neretvanskoj, 3 u Zadarskoj te 1 u Ličko-senjskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile više od 330 sati naleta, pri čemu su izbacili više od 11 300 tona vode te prevezli 169 zemaljskih vatrogasaca i jednu tonu vatrogasne opreme do požarišta.



Vijesti