Predavanja o Islamu u Središtu za međunarodne vojne operacije

U vojarni "Vitez Damir Martić" u Rakitju, u četvrtak, 29. lipnja 2017., pripadnicima 7. HRVCON-a za sudjelovanje u NATO-vođenoj misiji potpore miru Resolute Support (RS) u Afganistanu održao je predavanja o islamskoj religiji i kulturi voditelj kabineta muftije Nermin ef. Botonjić.

Nastavak je to dugogodišnje suradnje MORH-a i Islamske zajednice u Hrvatskoj koja se ogleda u pripremi pripadnika OS RH za mirovne misije u Afganistanu i Kosovu, organizaciji predavanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" te kroz duhovnu skrb za sve pripadnike OSRH koji to zatraže.

Zamjenik zapovjednika SMVO, pukovnik Abdulah Selimović tom je prigodom, temeljem svog iskustva iz mirovnih misija istaknuo važnost ovoga aspekta priprema naših pripadnika koji odlaze u mirovne misije istaknuvši važnost duhovne skrbi koju naši vojnici primaju od vojnih kapelana tijekom priprema ali i tijekom boravka u misijama, pohvalivši zajednički doprinos vojnih kapelana i imama.

Voditelj kabineta muftije Nermin ef. Botonjić upoznao je nazočne o predavanjima  u NATO Savezničkom zapovjedništvu za operacije (SHAPE) u Monsu, Belgija, koja su održali on i muftija Aziz ef. Hasanović, govoreći pred desetak visokih časnika i djelatnika SHAPE-a, apostrofirajući im upravo ovaj aspekt priprema naših vojnika i suradnje MORH-a sa Islamskom zajednicom u Hrvatskoj. Efendija je posebno istaknuo specifičnost afganistanske kulture, tradicije i vjere.
„Uz vojničku obuku i profesionalnost koju naši vojnici svakako imaju, mi u Islamskoj zajednici promičemo jedan aspekt razumijevanja i empatije sa domicilnim stanovništvom u Afganistanu. Pokazujući kako poznajete njihovu religiju i običaje, otvarate vrata povjerenju koje je ključno u vašoj misiji“ istaknuo je efendija Botonjić.
Na kraju predavanja nazočnim se obratio i zapovjednik 7. HRVCON-a brigadir Željko Ljubas, zahvalivši se organizatorima i predavaču na korisnim i zanimljivim predavanjima.



Vijesti