Mađarsko – hrvatske bilateralne obrambene konzultacije

Pomoćnik ministra za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH Zoran Drča i zamjenik državnog tajnika za obrambenu politiku Ministarstva obrane Mađarske Péter Siklósi održali su danas, 16. lipnja 2015., u Budimpešti bilateralne obrambene konzultacije, koje su predstavljale dodatnu priliku za produbljivanje već odlične suradnje dviju zemalja kako na bilateralnoj razini, tako i u okviru NATO-a i EU-a.

Tijekom sastanaka dogovoreni su modaliteti daljnje suradnje u području razvoja obrambenih sposobnosti te su razmijenjeni stavovi oko relevantnih pitanja na dnevnom redu NATO-a i EU.  Tom prigodom, iskazan je obostran interes za unaprjeđenje i produbljivanje bilateralne obrambene suradnje dvaju ministarstava, posebice u području obuke i zajedničkog uvježbavanja, odnosno kroz suradnju specijalnih snaga, zrakoplovstava i protuzračne obrane, te u području logistike.

Sugovornici su istaknuli i značaj suradnje kroz multilateralne inicijative, poglavito kroz inicijativu Srednjoeuropske obrambene suradnje, u okviru koje šest zemalja srednje Europe surađuje u izgradnji obrambenih sposobnosti i usklađuje nacionalne pozicije  na području obrambene politike.

Također, razmijenjeni su stavovi o aktualnim sigurnosnim izazovima, posebice ukrajinsko-ruskoj krizi i NATO-ovim planovima i mjerama odgovora na pogoršanje sigurnosne situacije u transatlanskom području, Politici proširenja, predstojećem Summitu u Varšavi, kao i o daljnjoj viziji Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, osobito pripremama za sastanak Europskog vijeća 25. i 26. lipnja ove godine.  



Vijesti