Grupa brodova Ratne mornarice NR Kine uplovila u luku Lora

U sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu, u ponedjeljak, 1. lipnja 2015. brodovi Ratne mornarice NR Kine: fregata „LINYI“, fregata „WEIFANG“ i logistički brod „Weishanhu“ uplovili su u luku Lora, u kojoj će boraviti do 5. lipnja 2015. godine.

Svečanom dočeku brodova uz zapovjednika HRM-a, komodora Predraga Stipanovića i pripadnike Hrvatske ratne mornarice, prisustvovala je veleposlanica NR Kine u RH  Deng Ying, vojni izaslanik NR Kine u RH brigadir Jing Chunlu sa suradnicima, te veliki broj kineskih državljana nastanjenih u regiji.

Komodor Predrag Stipanović pozdravnim riječima zaželio je dobrodošlicu gostima iz NR Kine, istaknuvši kako je riječ o prvom posjetu brodova kineske Ratne mornarice Republici Hrvatskoj.
Zapovjednik grupe brodova kontraadmiral Jiang Guoping zahvalio se Hrvatskoj na dobrodošlici te također istaknuo značaj ovog posjeta na razini dviju mornarica, ali i na razini dviju država, s obzirom da se ove godine obilježava desetogodišnjica uspostavljanja sveobuhvatnog partnerstva između Kine i Hrvatske.


Nakon dočeka u luci Lora, komodor Stipanović sa suradnicima primio je predstavnike kineske Ratne mornarice u Zapovjedništvu HRM-a, gdje im je prezentirao misiju i zadaće Hrvatske ratne mornarice, posebno istaknuvši aktivnosti u misijama potpore miru, angažman prvog hrvatskog AVPD tima u Adenskom zaljevu, te skorašnji odlazak broda HRM-a u misiju „Triton“ u Sredozemnom moru.
Tijekom posjeta planirani su radni sastanci na kojima će predstavnici dviju mornarica razmjenjivati iskustva iz područja zadaća dočasničkog lanca, SOF i AVPD timova te logističke potpore, kao i obilazak gostujućih brodova od strane pripadnika HRM-a, te kabineta Središta za obuku i brodova HRM-a od strane pripadnika RM Kine.

Brodovi Ratne mornarice NR Kine biti će otvoreni za javnost u utorak 2. i srijedu 3. lipnja 2015. od 16 do 19 sati. 

 

 

 

 

 



Vijesti