Ocjenjivanje spremnosti hrvatskih vojnika za misiju KFOR

U 91. zrakoplovnoj bazi  HRZ i PZO-a u vojarni „Lučko“ danas 17. listopada 2014. godine provedeno je završno nacionalno ocjenjivanje spremnosti pripadnika 17. Hrvatskog kontingenta (HRVCON) u operaciji KFOR po NATO sustavu ocjenjivanja zrakoplovnih postrojbi prije upućivanja u područje operacije.

Cilj ocjenjivanja je provjera razine osposobljenosti osoblja i njihove spremnosti za provedbu zadaća u operaciji KFOR na Kosovu u skladu s NATO, UN i EU standardima.

U ocjenjivanju su sudjelovali ocjenjivači Glavnog stožera OS RH i ocjenjivači iz svih grana Oružanih snaga RH, ocjenjivanje obuhvaća provjeru osposobljenosti za temeljnu zadaću HRVCON u operaciji KFOR, kao što su taktički zračni prijevoz vojnika i taktički zračni prijevoz materijalno-tehničkih sredstava.

Kroz proces ocjenjivanja provjerene su sve razine letačke obuke stalnih posada helikoptera i drugog ključnog osoblja HRVCON-a za rad u operaciji, a ocjenjena su i temeljna vojna znanja i vještine pripadnika HRVCON-a, primjena mjera osobne NBK zaštite, pružanje prve pomoći, orijentacija te rukovanje i održavanje osobnog i pješačkog naoružanja.



Vijesti