U Zemuniku počela letačka obuka vojnih pilota

U Eskadrili aviona i Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik, danas, u utorak 14. listopada 2014. godine, započela je letačka izobrazba 20. naraštaja učenika-letača.

Letačka obuka u Eskadrili aviona provodi se na avionu Pilatus PC-9 M, dok se obuka za pilote helikoptera izvodi na helikopteru Bell 206 B.

Svi polaznici prethodno su uspješno završili selekcijsko letenje, program teorijske nastave i temeljnju padobransku obuku, te sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog, navigacijskog i grupnog letenja u trajanju 50 sati naleta po polazniku na avionu ZLIN 242 L.

Nastavnik letenja na helikopteru  BELL 206 B, bojnik Marin Klarin, naglasio je da je prvi let u trajanju sat vremena informativne naravi gdje učenik-letač upoznaje  prostor kabine helikoptera, prati prostore rute i općenito manevre i režime leta. „U okviru prvog leta je i prikaz lebdenja a od sutra slijede prve lekcije iz razdjela temeljnog letenja, gdje će do punog izražaja doći kvalitetna priprema i početak usvajanja potrebnih letačkih vještina i sposobnosti budućih pilota“, istaknuo je Klarin.

Letačka obuka u eskadrilama u Zemuniku traje do lipnja 2016. godine, a obuhvaća temeljno, navigacijsko, grupno, instrumentalno, noćno i namjensko letenje u trajanju 200 sati pojedinačnog naleta, a sve pod stručnim vodstvom nastavnika letenja. 

Polaznici obuke za pilote helikoptera završiti će i obuku za noćno letenje uz pomoć opreme za noćno letenje (NVG - Night Vision Gogles). Nakon cjelokupnog ciklusa obuke piloti dobivaju časnički čin poručnika te se rapoređuju u postrojbe sukladno potrebama HRZ i PZO.



Vijesti