Posade ETH u akciji spašavanja i tri hitna medicinska leta

Posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) tijekom vikenda, od petka 11. prosinca u popodnevnim satima, do nedjelje, 13. prosinca 2015. godine, bile su angažirane u jednoj akciji potrage i spašavanja i tri hitne medicinske intervencije u kojima su pacijenti prevezeni do KBC Split.

Tako je u petak, 11. prosinca u večernjim satima, prevezeno dvoje pacijenata s otoka Hvara, dok je treći pacijent zbrinut u subotu, 12. prosinca s helidroma "Blato" s otoka Korčule.

Helikopterska posada uključila se u nedjelju, 13. prosinca oko podneva u akciju potrage i spašavanja za nestalim planinarom na planini Biokovo.

U spašavanju je uz posadu ETH, sudjelovao i tim spašavatelja iz Hrvatske gorske službe spašavanja, a cijela akcija koja se odvijala u vrlo zahtjevnim uvjetima zbog nepristupačnog terena i strmih litica na visini od oko 700 metara, uspješno je završila oko 14.30 sati kada je planinar spušten na nogometno igralište u Brelima.

Ovo je bila 21. akcija traganja i spašavanja u ovoj godini tijekom kojih je prevezeno ukupno 14 unesrećenih osoba.

Tijekom mjeseca prosinca letačke posade ETH hitnim medicinskim letovima prevezle su devet osoba, dok je u ovoj godini prevezeno ukupno 440 osoba kroz ostvarenih 390 sati naleta.



Vijesti