Obilježena 24. godišnjica pogibije zrakoplovaca u Otoku

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Otoku kod Vinkovaca, danas, u srijedu 2. prosinca 2015. obilježena je 24. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata te 27 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Komemoraciji su uz članove obitelji poginulih branitelja, suborce te brojna izaslanstva prisustvovali i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Dražen Ščuri i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Denis Tretinjak.

“S dubokim poštovanjem, tugom, ali i snažnim osjećajem ponosa danas se prisjećamo hrabrosti, požrtvovnosti i domoljublja sinova slavonske ravnice. Marko Živković, Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva zauvijek će ostati simboli neustrašivosti, snage i odlučnosti istinskih boraca za slobodu i opstojnost svoje Domovine“, rekao je u svome obraćanju načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić.
 
Zapovjednik HRZ-a i PZO-a general bojnik Dražen Ščuri istaknuo je kako iznimno poštujemo sve žrtve Domovinskog rata, a na današnji dan posebno se sjećamo tragičnog stradavanja naših zrakoplovaca, hrvatskih branitelja, istinskih heroja koji su živote položili na oltaru domovine.

 

Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov oborila protuzračna obrana bivše JNA.

Hrvatski su zrakoplovci letjeli na poljoprivrednom zrakoplovu “Antonov”, a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.



Vijesti