93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a uručena Nagrada Općine Selca

93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO)  primila je danas, 15. srpnja 2016. nagradu Općine Selca za iznimna postignuća u hitnom helikopterskom medicinskom prevoženju, akcijama potrage i spašavanja i pružanju potpore u gašenju požara iz zraka  na području općine Selca na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nagradu i Plaketu zapovjedniku 93. zrakoplovne baze brigadiru Karolu Lučanu uručio je načelnik općine Selca Ivan Marijančević na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, u sklopu programa obilježavanja i proslave Dana Općine Selca  i blagdana Gospe Karmelske.

Hitni medicinski letovi helikopterima HRZ i PZO posebno su važni za otok Brač  tijekom turističke sezone zbog hitnog prijevoza ne samo domaćeg stanovništva nego i gostiju koji ljetuju na Braču i koji se zbog potreba liječenja na najbrži mogući način vojnim helikopterima zbrinjavaju do KBC-a Split ili drugih medicinskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Također, zračne protupožarne snage imaju presudnu ulogu u gašenju požara čime doprinose sveukupnoj sigurnosti u lokalnoj zajednici.

Prigodom preuzimanja priznanja, brigadir Lučan istaknuo jekako su letačke posade HRZ i PZO-a cijele godine, 24 sata spremne poletjeti u bilo koje vrijeme, odmah po zaprimanju poziva za zračnim prijevozom pacijenata i spašavanjem života.

"Let s helidroma Selca do KBC Firule traje 20-ak minuta što znači da se svi pacijenti općine Selca zbrinjavaju u okviru "zlatnog sata", odnosno unutar 60 minuta od dobivanja dojave do dolaska na hitni bolnički prijam", istaknuo je Lučan te naglasio kako uz medicinska prevoženja, stanovnici Selca uvijek mogu računati i na potporu iz zraka i kada izbiju požari. "Naša je najveća nagrada za sve što činimo osjećaj zadovoljstva što smo mogli pomoći jer spašeni život, kuća, maslinik ili vinograd je blago koje vas oplemenjuje i nadahnjuje za nova djela i postignuća", poručio je brigadir Lučan koji je zahvalio Općini Selca za uređenje helidroma u skladu s najvišim standardima, zbog čega letačke posade imaju osigurane sve preduvjete za sigurna polijetanja i slijetanja i u noćnim uvjetima.



 



Vijesti