OS RH na vježbi "ADRIATIC STRIKE 2017" u Sloveniji

Pripadnici Oružanih snaga RH s timom prednjih zračnih motritelja i dva nadzornika zračnih motritelja, timom pilota (četiri pilota i pet tehničara), dva aviona Pilatus PC 9M te jednog zrakoplovnog časnika za vezu, sudjelovali su na međunarodnoj vojnoj vježbi "Adriatic Strike 2017", koja se održala na području Republike Slovenije od 4. do 9. lipnja 2017. godine.

U vježbi su sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Slovenije, SAD-a, Mađarske, Austrije, Češke, Italije, Crne Gore, Belgije, Kanade, Danske, Njemačke, Francuske, Grčke, Latvije, Litve, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke te promatrači iz Jordana.

Cilj vježbe je uvježbavanje zemaljske i zračne komponente bliske zračne potpore u tehnikama, taktikama i procedurama planiranja, kontrole i izvršenja pružanja združene potpore. Vježba se izvodila u pet zona predviđenih za pružanje "suhe" zračne potpore te bojevom poligonu Poček gdje su se izvodila bojeva gađanja. 

Ove godine, zračne snage OS RH prvi su put sudjelovale i na Danu uvaženih gostiju, gdje su pokazale sposobnost izvršenja zajedničke zadaće u koordinaciji s letjelicama u istom zračnom prostoru te vremenski koordiniranog djelovanja na bojevom poligonu Poček s ostalim postrojbama koje su vršile bojevo djelovanje.

Tom prigodom pokazana je visoka razina uvježbanosti i sposobnosti pripadnika OS RH u izvođenju bliske zračne potpore, kako zemaljske, tako i zračne komponente.

Vježbe poput "Adriatic Strike 17" uvelike doprinose stjecanju iskustva u sposobnosti za pružanje bliske zračne potpore te vjerodostojno prikazuju rad u međunarodnom okruženju, ograničenja i mogućnosti za uvjete u kojima se pripadnici vježbe zateknu u danom trenutku, ali i obogaćuju znanja i vještine novim sadržajima.



Vijesti