Zrakoplovi HRZ i PZO-a na aeromitingu u Čakovcu

Zrakoplovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane nastupili su u nedjelju, 4. lipnja 2017.  na aeromitingu  "Čakovec Airshow 2017."  koji je održan na aerodromu u Pribislavcu.

Ova zrakoplovna manifestacija održana je u organizaciji "Aerokluba Međimurje" povodom 70. obljetnice osnutka aerokluba, a posjetilo ga je više od 20 000 posjetitelja.
Aeromitingu su nazočili državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop te izaslanih načelnika Glavnog stožera OS RH brigadir Michael Križanec, koji su izrazili  zadovoljstvo organizacijom i provedbom ove zrakoplovne manifestacije.

Ministarstvo obrane RH i Oružane snage RH pružili su potporu ovoj manifestaciji  sudjelovanjem zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u letačkom programu. Također, zainteresirani posjetitelji su imali priliku testirati svoje letačke sposobnosti na kompjutorskom simulatoru letenja, a mogli su i dobiti  informacije o prijemu i karijeri u Oružanim snagama RH.

Na aeromitingu je nastupila Akrobatska grupa "Krila Oluje" s novim letačkim programom za sezonu 2017. Posjetitelji su mogli vidjeti i nastup protupožarnog zrakoplova Canadair CL-415 koji je demonstrirao gašenje požara izbacivši vodenu bombu na improvizirano požarište te nastup MiG-21 "Kockica".

Također, na aeromitingu je nastupio i borbeni avion JAS 39 Gripen Mađarskog ratnog zrakoplovstva. Posjetitelji su, tijekom prijepodneva, mogli razgledati zrakoplove koji su nastupali tijekom letačkog programa. Uz leteće zmajeve, jedrilice, žirokoptere i  sportske avione, mogli su vidjeti i nastupe mlaznih i klipnih RC modela.



Vijesti