Provedena vježba prinudnog slijetanja aviona u Zemuniku

U vojarni "Zemunik" danas 24. svibnja 2012. provedena je vojna vježba prinudnog slijetanja aviona Pilatus PC-9M i micanje sa mjesta nezgode, radnog naziva "Lift 2012" u organizaciji Zrakoplovno-tehničke bojne 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.


Vježba je provedena u cilju uvježbavanja i provjere svih sastavnica postrojbe koji se angažiraju u izvanrednim situacijama kod prinudnog slijetanja aviona. Tako se nakon zbrinjavanja posade težište daje na sprječavanju dodatnih oštećenja aviona, zbrinjavanju preostalog goriva i spriječavanju zagađenja okoliša, nakon čega slijede  postupci što bržeg uklanjanja aviona kako se ne bi remetilo odvijanje ostalih zračnih operacija slijetanja i polijetanja uz poštivanje svih sigurnosnih i drugih procedura propisanih od proizvođača aviona.

Zapovjednik 93. zrakoplovne baze, brigadir Miroslav Kovač vježbu je ocijenio kao događaj od iznimnog značenja za postrojbu, kojim se na najbolje mogući način provjeravaju koordinacija, te procedure i standardi svih službi koje u kratkom vremenu moraju učinkovito reagirati kako bi dostignuli i održali operativnu spremnost snaga u mogućim situacijama prinudnog slijetanja zrakoplova.



Vijesti