Francuski brod "L'adroit" u posjetu HRM-u

U posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu od 14. svibnja do danas, 17. svibnja 2012. godine, boravio je brod Francuske ratne mornarice "L' Adroit", u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice s Oružanim snagama Francuske Republike.


Tijekom posjeta, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH zamjenik načelnika GS OS RH-a za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik Obalne straže kapetan bojnog broda Marin Stošić i drugi predstavnici OS RH susreli su se sa zapovjednikom francuskog broda, kapetanom fregate Sache-om Baillyem.

Također, tijekom boravka francuskog broda "L' Adroit", u luci Lora, razmijenjena su iskustva mornarica dviju zemalja, a pripadnicima Hrvatske ratne mornarice prikazana je prezentacija sposobnosti broda.  

Ophodni brod "L' Adroit" dužine je 87 metara,  širine 13 metara i gaza 3,9 metara,  postiže brzinu od 21 čvora ima posadu od ukupno 43 člana te može prihvatiti tridesetak putnika, a njegova raspoloživost predviđena je na 220 dana godišnje na moru. Opremljen je topom 20 mm te strojnicama i vodenim topom, a najmodernija tehnologija je bespilotni helikopter. Namijenjen je za široki spektar misija pomorske sigurnosti kao što su borba protiv piratstva i terorizma, borba protiv krijumčarenja droge, očuvanja okoliša, humanitarna pomoć, traganje i spašavanje na moru. Opremljen je brojnim tehnološkim inovacijama i lako je prilagodljiv specifičnim potrebama nacionalne mornarice i obalne straže.



Vijesti