Završila zajednička hrvatsko-češka obuka zrakoplovnih timova

U vojarni Zemunik danas 17. svibnja 2012. uspješno je završio 1. tečaj zajedničke obuke hrvatskih i čeških savjetodavnih zrakoplovnih timova (1. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).


Riječ je o zajedničkoj obuci hrvatskih i čeških zrakoplovnih posada helikoptera i zrakoplovnih tehničara održavanja u sklopu preduputne obuke i pripreme pripadnika koji se upućuju u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu kao zrakoplovni mentorski tim koji će po NATO standardima i procedurama obučavati helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva na kabulskom aerodromu KAIA.

Nakon obuke posada na simulatoru u Ostravi u Češkoj Republici, napredna letačka obuka provodila se na helikopterima Mi-171 Sh u Hrvatskoj. Potporu obuci pružala je i Eskadrila helikoptera 93. zrakoplovne baze sa helikopterima BELL-206 B.  Tečaj su zajednički osmislili hrvatsku i češki timovi uz savjetodavnu potporu institucija i postrojbi SAD-a. Kao takav prihvaćen je i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", te je izazavao zanimanje ostalih NATO i partnerskih zemalja o čemu je svjedočila nazočnost brojnih diplomatskih i vojnih  izaslanstava na prezentacijskom danu održanom 10. svibnja u vojarni Zemunik.



Vijesti