U Zemuniku započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni Zemunik danas, u četvrtak 7. srpnja 2016. započelo je selekcijsko letenje 11 kandidata 25. naraštaja koji se školuju za vojne pilote na avionu ZLIN 242 L.

Voditelj obuke, bojnik Robert Ribarić, izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog trenda porasta broja polaznika. „Prva zapažanja o polaznicima su vrlo pozitivna. Motivirani su i već na početku obuke žele što više toga saznati. Osjeća se jedno pozitivno ozračje i nakon desetak sati letenja ono što će biti ključno u procjeni njihove sposobnosti za studij vojnog pilota je ocjena kako podnose letenje, njihovo snalaženje u prostoru, opća orijentacija te usvojenost dodijeljenih zadaća i osnovnih elemenata letenja“ istaknuo je bojnik Ribarić.

Tijekom selekcijskog letenja polaznici će imati oko 40 letova i 10 sati naleta, a svaki nastavnik letenja obučava po trojicu polaznika. U slijedećih mjesec dana kandidati za vojne pilote usvajati će sadržaje temeljnih manevra aviona na zemlji i u zraku (vožnja, polijetanje, slijetanje, zaokreti, akrobacije…) nakon čega će se donijeti procjena stupnja usvojenosti pojedinih elemenata letenja, a konačnu ocjenu o sposobnosti za studij vojnog pilota donosi stručno povjerenstvo HRZ i PZO-a.



Vijesti