Ministar Buljević sastao se s guvernerom Minnesote

Ministar obrane Republike Hrvatske Josip Buljević i načelnik Glavnog  stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, primili su danas, u subotu, 2. srpnja 2016., u Ministarstvu obrane guvernera američke savezne države Minnesote Marka Daytona  i zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general-bojnika Richarda Nasha, u sklopu dvodnevnog obilježavanja 20. obljetnice suradnje dviju država.

Tijekom sastanka razmijenjena su mišljenja o sigurnosno-političkoj situaciji u svijetu, a ministar Buljević iznio je hrvatske stavove o glavnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama s kojima je suočen cijeli demokratski svijet te naglasio važnost i nezaobilaznu ulogu Sjedinjenih Američkih Država u iznalaženju rješenja i odgovora na ugroze. Ministar je upoznao američku stranu o odnosima Republike Hrvatske i susjednih zemalja, naglasivši da je jedan od prioriteta Ministarstva obrane, razvoj odnosa u svim područjima te pomoć zemljama iz okruženja u razvoju njihovih sigurnosno-obrambenih sposobnosti s ciljem uspješnog odgovora na sigurnosne izazove i prijetnje.

U vezi bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, ministar Buljević je naglasio da su SAD, glavni hrvatski strateški partner i saveznik koji je u proteklih 20 godina iznimno pridonio razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Suradnja dvaju obrambenih resora na području izobrazbe i obuke, opremanja i modernizacije OS RH te zajedničkog doprinosa izgradnji stabilnosti i  međunarodne sigurnosti u svijetu ocijenjena je kao najvidljiviji primjer izvrsnih ukupnih odnosa dviju zemalja.

Guverner Dayton i general Nash su naglasili važnost partnerstva Minnesote i Republike Hrvatske, odnosno Oružanih snaga Republike Hrvatske i Nacionalne Garde Minnesote te izrazili zadovoljstvo 20-godišnjim odnosima koji su rezultirali zajedničkim sudjelovanjem pripadnika OS RH i Nacionalne garde Minnesote u operaciji ISAF u Afganistanu, kao i u drugim funkcionalnim područjima. Guverner Dayton i ministar Buljević potvrdili su predanost nastavku i razvoju suradnje, kako na bilateralnoj razini, tako i u sklopu Američko-jadranske povelje s ciljem pomoći zemljama iz okružja, aspiranticama za članstvo u NATO i EU.

Američku delegaciju predvođenu guvernerom Markom Daytonom, u sklopu obilježavanja 20. obljetnice bilateralne obrambene suradnje Hrvatske i Minnesote, danas je primila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Također, posjetili su i Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu gdje su s dekanom i profesorima Fakulteta razgovarali o nastavku započete suradnje akademske zajednice, posebno u području informacijske i kibernetičke sigurnosti.



Vijesti