Pripadnici HRZ i PZO-a na združenoj vatrogasnoj vježbi "KOPAČKI RIT 2017"

Posada višenamjenskog helikoptera Mi-171 Sh iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u četvrtak, 18. svibnja 2017. godine sudjelovala je na združenoj vježbi "KOPAČKI RIT 2017", u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 

Uz pripadnike HRZ i PZO-a na vježbi su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije i Vukovarsko – srijemske županije, Hrvatskog Crvenog križa i civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

Scenarij  vježbe "KOPAČKI RIT 2017", koja se provela na području Baranje, temeljio se na sudaru dvaju osobnih vozila koji je rezultirao požarom, koji se širio nošen sjeverozapadnim vjetrom od mjesta Kopačevo prema Parku prirode Kopački Rit.

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije upravljanja vatrogasnim snagama različitih razina vatrogasnih postrojbi temeljem postojećih sporazuma i standardnih operativnih postupaka te provjera planova uzbunjivanja. Također, jedan od glavnih ciljeva bila je uspostava jedinstvenog sustava zapovijedanja kroz zajedničko zapovjedništvo te uvježbavanje zapovjednog kadra u vođenju složene intervencije gašenja požara te traganja i spašavanja kao i koordinacija s drugim službama (policija, MORH, Hitna medicinska pomoć i dr.).

Završnoj združenoj vježbi  prethodilo je upoznavanje 300 vatrogasaca sa sigurnosnim procedurama tijekom prijevoza snaga helikopterom Mi 171 Sh, uvježbavanje vatrogasaca za spuštanje na nepristupačna područja  "brzim užetom" iz helikoptera sa visine 5 metara, te tehniku sigurnog prikapčanja PP vjedrana za potrebe gašenja požara helikopterom iz zraka.



Vijesti