Održani jubilarni dvadeseti "Susreti za Rudija"

U sjećanje na poginulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) stožernog brigadira Rudolfa Perešina, održani su XX. Susreti za Rudija, od petka 5. svibnja do nedjelje 7. svibnja 2017. u Gornjoj Stubici.

Ova tradicionalna manifestacija održava se puna dva desetljeća a ove godine je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gradonačelnika Grada Zagreba i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Tako su u petak 5. svibnja 2017. za učenike srednjih škola Krapinsko-zagorske županije pripadnici HRZ i PZO-a te Središnjice za upravljanje osobljem, održali  predavanje o nastanku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Domovinskom ratu, o povijesnom preletu Rudolfa Perešina u Klagenfurt, te njegovu životu i radu do tragične pogibije tijekom VRO „Bljesak“ 2. svibnja 1995. Učenike se također upoznalo s mogućnostima ulaska u Oružane snage RH, te s uvjetima za upis na Fakultet prometnih znanosti – smjer vojni pilot.
Svoje vještine letenja učenici su imali prigodu isprobati i na kompjuterskom simulatoru letenja.

U sklopu programa je u subotu 6. svibnja 2017. održan malonogometni turnir na kojem su sudjelovale i tri ekipe HRZ i PZO-a. Članovi Zagrebačkog zrakoplovnog tehničkog saveza „Rudolf Perešin“ i ove su godine organizirali Malu školu zrakoplovstva, tijekom koje su  pripadnici HRZ i PZO-a osnovnoškolcima približili zvanje vojnog pilota,  te im omogućili letenje na računalnom simulatoru letenja.
Također, u  Muzeju seljačkih buna održana je izložba posvećena Rudolfu Perešinu.

Središnja svečanost XX. Susreta za Rudija održana je u nedjelju 7. svibnja 2017. u Spomen parku Rudolfa Perešina. Tom prigodom, vijence i svijeće na spomen  obilježje položila su mnogobrojna izaslanstva.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića te načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova bio je zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Miroslav Kovač. U svom se obraćanju osvrnuo na značaj Rudijevog podviga za tijek Domovinskog rata, na njegovu veličinu i njegovu žrtvu. „Rudija se prisjećamo kao vrsnog pilota, istinskog domoljuba i heroja, koji će zauvijek   simbolizirati  hrabrost i bezuvjetnu ljubav prema svom narodu i svojoj Domovini“, naglasio je general Kovač.

I ove godine posjetitelji su se  mogli informirati o mogućnostima ostvarenja karijere u Oružanim snagama RH, te uz stručno vodstvo borbenih pilota HRZ i PZO razgledati originalnu kabinu aviona MiG-21.
Također, održan je letački program u kojem su sudjelovali avioni i helikopteri HRZ i PZO-a i to akrobatska grupa „Krila Oluje“, školski avion ZLIN 242, helikopter Bell 206,  borbeni avion MiG-21, te višenamjenski helikopter Mi-171Sh iz kojeg su i ove su godine iskakali padobranci Zapovjedništva specijalnih snaga.



Vijesti