Povratak prvog AVPD tima iz operacije ATALANTA

Članove prvog hrvatskog autonomnog tima za zaštitu broda (Autonomous Vessel Protection Detachment - AVPD), po njihovom povratku iz operacije potpore miru EU NAVFOR SOMALIA - ATALANTA, primio je u srijedu, 15. travnja 2015. godine zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović sa suradnicima.

Komodor Stipanović čestitao je timu AVPD-a na uspješno odrađenoj zadaći čime su značajno doprinijeli operaciji potpore miru EU NAVFOR SOMALIA, kao i ugledu Hrvatske ratne mornarice i Oružanih snaga RH u cjelini. „Izvrsnost vašeg tima iskazala se na svim razinama postavljenih vam zadaća, a posebno u osobito zahtjevnim situacijama s kojima ste se susretali. To nas čini uistinu ponosnima“, rekao je komodor Stipanović.

Zapovjednik tima, poručnik bojnog broda Nenad Kontri, izrazio je zadovoljstvo realizacijom ove zahtjevne misije te visokom razinom spremnosti svih članova tima. „U različitim okolnostima u kojima su se tijekom misije nalazili pri izvršenju zadaća,  pokazali su ne samo sjajnu obučenost, visoka znanja i sposobnosti, već i one ljudske kvalitete prijeko potrebne u timskom radu, poglavito u situacijama visokog rizika“, rekao je poručnik bojnog broda Kontri.

U sklopu prvog hrvatskog AVPD tima u Somaliji je od prosinca 2014. do travnja 2015. godine boravilo deset pripadnika HRM-a te po jedan pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga i Zapovjedništva za potporu.

AVPD timovi su naoružani vojni timovi koji postupaju u okvirima međunarodne operacije potpore miru u Somaliji ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu Svjetskog programa za hranu (World Food Programme WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Zadaća ovog tima, koji se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, jest prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda od piratskih napada, otmica i pljački.



Vijesti