Letačke posade u akciji prijevoza materijala i odvoza smeća s Velebita

Posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a prevezla je u srijedu, 10. rujna 2014., građevinski materijal na lokaciju Vlaški grad na Velebitu, a za potrebe izgradnje Planinarske kuće.

 Uz to helikopterom je odvezeno i više od tonu otpada s prostora Ivine Vodice.

Prijevoz materijala i otpada bilo je moguće organizirati jedino uz pomoć helikoptera HRZ i PZO-a, a cijela akcija provedena je u sklopu projekta "Zelena čistka".

U akciji dopreme materijala na Velebit uz helikopterske posade sudjelovali su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) i članovi Planinarskog društva Paklenica iz Zadra, a sveukupno je dostavljeno oko 5 tona tereta.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV satnik Ante Siniša Kozina naglasio je kako je akcija prijevoza na Velebit bila zahtjevna jer je letenje s vanjskim teretom najzahtjevnije zbog različitih opterećenja na helikopteru. Spuštanje tereta odvijalo se na visini od 1250 metara, što zahtijeva vrhunsku obučenost i osposobljenost cijelog tima posade, istaknuo je satnik Kozina.

"Ovom akcijom dali smo doprinos podizanju sigurnosti brojnih planinara, izletnika, turista i zaljubljenika u Velebit, jer će obnovom Planinarskog skloništa izleti bit sigurniji, a time će se i smanjiti broj naših akcija potrage i spašavanja. I na koncu, odvozom smeća Velebit je od sada još čišći, čime naše posade daju doprinos očuvanju prirode, a mi nastavljamo s podupiranjem civilnih institucija na razvijanju ekoloških i turističkih projekata", zaključio je satnik Kozina.



Vijesti