Razmjena iskustva u sustavu zaštite zračnog prostora

U  vojarni "Pukovnik Marko Živković" 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a na Plesu, od 9. do 11. rujna 2014. provedena je aktivnost  „Air Intercept/Air Soverieignity Operations“, u kojoj su sudjelovali dvojica pripadnika Nacionalne garde Minnesote 179FS, pripadnika Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i bojne ZMIN HRZ i PZO-a.

Bojnik  Scott S. Chestak i satnik Austin J. Cox su zajedno s hrvatskim kolegama iz Eskadrile borbenih aviona podijelili iskustva, te su održali predavanja na kojima su  pripadnike EBA upoznali s  načinima rada američke postrojbe u sustavu zaštite zračnog prostora, mjestu i ulozi borbene eskadrile u sustavu zaštite zračnog prostora i ograničenjima s kojima se susreću.
Djelatnici eskadrile upoznali su američki tim sa ustrojem i zadaćama eskadrile, s tipovima aviona i helikoptera, te opremom koja se koristi u bazi.

Bojnik  Scott S. Chestak istaknuo je kako je ova aktivnost pružila veliku priliku za obostranu razmjenu iskustva u cilju ostvarivanja što bolje zaštite zračnog prostora.



Vijesti