Završio prvi dio obuke zrakoplovnih savjetničkih timova

Pripadnici hrvatskih zrakoplovnih savjetničkih timova, zajedno sa pripadnicima čeških  i mađarskih zrakoplovnih timova, u Ostravi u Republici Češkoj, od 24. kolovoza do 5. rujna 2014. godine, završili su prvi dio 8. međunarodnog tečaja za obuku zrakoplovnih savjetničkih timova  (8. AAT PTC- Air Advisory Team  Pre-deployment Training Course). Drugi dio tečaja održati će se tijekom rujna 2014. godine u Republici Hrvatskoj.

Radi se o zajedničkoj obuci hrvatskih, čeških i mađarskih pilota te zrakoplovnih tehničara koji će po NATO standardima i procedurama obučavati helikopterske eskadrile Afganistanskog ratnog zrakoplovstva (AAF), a provodi se kao dio projekta unutar NATO-ove inicijative Pametne obrane.

Naglasak u ovom dijelu obuke bio je na reakciji pilota na razne nepredviđene okolnosti koje se mogu dogoditi tijekom rada zrakoplovnih savjetničkih timova u tipičnim uvjetima letenja i rada u Afganistanu. Prilikom obuke na simulatoru letenja posade su mješovite (pripadnik čeških, mađarskih i hrvatskih postrojbi) čime se uvježbava koordinacija posada za redovne i izvanredne procedure, a radi skladanih odgovora na sve zahtjeve koji se pred njih postavljaju u području operacije.
Iskustvo sa simulatora letenja primjenjivo je i na letačkim zadaćama koje se provode u Republici Hrvatskoj.



Vijesti