14. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

U delničkoj vojarni "Drgomalj" danas, 5. rujna 2014., svečano je obilježena 14. obljetnica ustrojavanja Bojne za specijalna djelovanja (BSD), pristožerne postrojbe Glavnog stožera OS RH, te je ujedno održana i primopredaja dužnosti zapovjednika BSD-a. Dosadašnji zapovjednik, brigadir Dražen Ressler tom je prigodom svečano predao stijeg BSD-a novoimenovanom zapovjedniku, pukovniku Perici Turaliji.

Uz  pripadnike postrojbe, svečanosti su nazočili izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Ante Urlić, zapovjednici grana i ostalih zapovjedništava OS RH, predstavnici vojno-diplomatskog zbora,  MUP-a Primorsko-goranske županije te bivši  pripadnici BSD-a.

Obilježavanje ustrojavanja BSD-a započelo je misom u spomen poginulim braniteljima, pripadnicima specijalnih postrojbi OS RH u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće kod križa uz spomen-sobu posvećenu sedamdesetčetvorici specijalaca koji su tijekom Domovinskog rata položili živote za samostalnu Hrvatsku.

U ime načelnika GS OS RH, čestitke pripadnicima bojne uputio je viceadmiral Ante Urlić istaknuvši kako su u proteklih četrnaest godina izrasli u vrhunski obučenu postrojbu na ponos RH. "Vi ste izvrsno obučeni, profesionalci i elita u svakom smislu riječi", rekao je viceadmiral Urlić.

Dosadašnji zapovjednik BSD-a brigadir Dražen Ressler u prigodnom obraćanju uputio je čestitke svim pripadnicima i naglasio da se iz godine u godinu razvijaju  i podižu svoje sposobnosti te istaknuo njihovo sudjelovanje u međunarodnim vježbama i operacijama potpore miru. "Neka vam obuka i dalje bude imperativ jer obuka nema alternative, a ljudi neka budu važniji od tehnike i opreme. Još više pozornosti posvetite obuci koja prije svega mora biti sigurna i izazovna te borbeno usredotočena." Ujedno je istaknuo kako pod svaku cijenu treba nastaviti s commando obukom i izobrazbom koja treba biti ulaznica u buduće zapovjedništvo specijalnih snaga.

Novoimenovani zapovjednik pukovnik Perica Turalija uz čestitke svim pripadnicima, naglasio je kako će se truditi da postrojba i dalje razvija elitistički duh, duh ponosa i vrhunske osposobljenosti. Istaknuo je kako ga ukazano povjerenje obvezuje na postavljanje i dostizanje najviših vojnih standarda specijalnih snaga.

Nakon prigodnih obraćanja, program obilježavanja obljetnice BSD-a nastavljen je uručenjem odlikovanja, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe, a završen je razgledavanjem taktičko-tehničkog zbora u kojem je predstavljen dio opreme koju BSD koristi u izvršavanju svojih zadaća.



Vijesti