U Ivanić Gradu oblježen 11. Memorijal Rudolf Perešin

Povodom svečanog obilježavanja 11. Memorijala Rudolf Perešin u četvrtak, 22. listopada 2015. godine u Ivanić Gradu organiziran je edukacijski susret učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola s pilotima helikoptera HRZ i PZO-a, kojom prigodom je na igralište između dviju škola i vrtića u Ivanić Gradu, sletio višenamjenski helikopter Mi 171 Sh iz sastava Eskadrile vojnih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Događaju je nazočilo preko 300 učenica i učenika osnovnih škola, te građana Ivanić Grada. Nakon slijetanja heikoptera, djeca su u grupama razgledavala i razgovarala s pilotima, a zaintesirani građani su na promidžbenom štandu mogli dobiti informacije o projektu „Kadet“, te mogućnostima upisa i školovanja za zvanje vojnog pilota.

Načelnik Ureda zapovjednika HRZ i PZO-a, brigadir Branko Plazanić iskazao je zadovoljstvo ovakvim manifestacijama u kojima se njeguje sjećanje na heroja Domovinskoga rada, Rudolfa Perešina kao i na sve hrvatske branitelje.

Memorijal Rudolf Perešin održava se svake godine u znak sjećanja na prelet pilota Rudolfa Perešina iz Bihaća u Klagenfurt, te njegova prelaska na hrvatsku stranu, kao i njegovu borbu i žrtvu za Hrvatsku.

Ovogodišnje svečano obilježavanje 11. Memorijala Rudolf Perešin započelo je u nedjelju, 11. listopada 2015. godine u Ivanić Gradu izložbom slika "Rudi – nebo nad Hrvatskom" autora Ivana Mustača, te maketa zrakoplova autora fra Ante Udovičića.  Na izložbi je sudjelovalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana postavivši kabinu borbenog aviona MiG- 21 (kokpit i sjedalo pilota).


 



Vijesti